torsdag 8. september 2011

Flått sommer

EKLE KRYP. Farlige kan de være også.
Vi har lest at det skal ha vært mye flått i sommer, og det tror jeg vi kan underskrive på. På forsommeren kom Edward stadig vekk inn med disse krypene på seg. Særlig satte de seg i ansiktet hans. Det gjorde det jo litt lettere for oss å oppdage dem, men desto verre å fjerne dem. Han kan nemlig ikke fordra det når vi kommer med pinsetten, og stritter i mot alt han kan. Enden på visa ble ofte at vi måtte tviholde på en hysterisk valp, for å få tak i flåtten.

FLÅTTMAGNET. Når man ruller seg rundt i gress og kratt, får flåtten mange sjanser til å feste seg.
Det er ikke bare mennesker flåtten kan være farlig for. I følge Folkehelseinstituttet kan hunder også bli syke om de smittes av Borrelia-bakterier som flått kan være bærer av. De kan få symptomer som leddsmerter og feber. Derfor er det viktig å få fjernet flåtten så fort som mulig.

Flåttplukkeren fra Clas Ohlson viste seg å være helt fantastisk. Bare man får lagt "løkka" rundt kroppen til utøyet, kan man enkelt og forsiktig trekke den bakover, og hele flåtten kommer ut med alle de sprellende beina i behold.
Eneste problemet var som sagt å få den på plass. Den tynne huden rett over øynene viste seg å være et yndet sted for flåtten, men å få Edward til å sitte stille lenge nok til at vi kunne fjerne den, var enklere sagt enn gjort. Jeg var livredd for at han skulle vingle så mye med hodet at jeg skulle komme til å stikke ut øynene på ham.
Som regel dro vi ut litt pels også, og det lugget sikkert vondt, og gjorde ham enda mer skeptisk.
LITT PELS KAN FØLGE MED. Dette lugget nok litt.
Dette var en uholdbar situasjon, så vi spurte dyrlegen om råd. Hun sa at det fantes et middel som vi kunne spraye på, men i og med at Edward blir dusjet ganske ofte, ville det være mer hensiktsmessig med et halsbånd. Det ville vare hele sommersesongen.

EFFEKTIV. Ikke mere flått etter dette.
Halsbåndet fra Scalibor viste seg å være særdeles effektivt. Edward forsatte med å krype rundt i busker og langt gress, og hver kveld sjekket vi ham nøye for flått, men vi fant aldri noe mer. Selv om halsbåndet skulle brukes noen dager før det ble effektivt, virket det fra første stund.

NYTTE OG HYGGE. En kosestund kan benyttes til å sjekke om alt er som det skal.
Vi brukes forresten litt tid hver dag til å sjekke hele kroppen til Edward. Han elsker å ligge på gulvet og bli klødd på magen og kost med. Da får vi anledning til å sjekke slike utilgjengelige steder som armhuler og poter. På den måten oppdaget vi flere flått, som vi ellers aldri ville ha funnet. Selvfølgelig ville vi også oppdaget sår eller andre småskader om han hadde noen.

DISKRET. Halsbåndet skjules av pelsen og synes nesten ikke. 
Flåtthalsbåndet var kritthvitt. (Det er det ikke nå lenger, for å si det sånn. En hel sommers leking i søle og skitt har satt sine spor.) Direkte pent var det ikke. Vi tenkte at dette kom jo til å skinne lang vei, men ettersom vi har latt håret rundt halsen gro, så synes det så å si ikke. Det legger seg også bak det vanlige halsbåndet, og Edward har aldri vist noen form for irritasjon over det.

FLÅTTFRI. Edward har brukt flåtthalsbånd hele sommeren, og har sluppet unna plager.
Nå er sommeren over for denne gang, og med det kan vi vel slippe å tenke på flått for en stund. Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe. Neste år skal vi være forberedt med flåtthalsbånd allerede i april, så sparer vi både oss selv og Eddie for mye mas og ubehag.

2 kommentarer:

christel sa...

huff, flått er noe av det ekleste som finnes :/ her har vi brukt dråpene som du kn kjøpe hos vetrinær, men det blir nok halsbånd neste år siden jeg også har noen badenymfer av hunder :P edward vr nydelig :) hadde konge ouddel før og det er en utrolig nydelig rase :D

Fru Fugl sa...

Vi har også brukt dråper på Ifa. Så langt er ikke Ifa særlig oppatt av å bade så de har fungert bra. Men tidlig i sommer før vi brukte dråper hadde også hun flere flått i fjeset, det var ingen spøk å fjerne! Vill og gal hund, hehe.