tirsdag 31. mai 2011

Ålreite dyr?


Her på Hilltop House bor vi slik til at vi har sauer og hester beitende bare noen meter fra husveggen. Vi setter stor pris på slikt selskap, men har vært en smule bekymret for hvordan Edward ville reagere på disse dyra. En storpuddel har jo et sterkt jaktinstinkt, og vi har sett at han har lett for å løpe etter ting som beveger seg. Det er ikke vanskelig å forestille seg at han kan få det for seg å jage etter sauer som springer. Ikke nødvendgvis for å ta dem, men fordi det er en artig lek. En slik situasjon må vi gjøre det vi kan for å unngå, men på den annen side kan vi heller ikke ha en hund som er redd for sauer, i og med at han stadig vekk vil bli eksponert for dem.

PASSER PÅ. De store søyene holder øye med Eddie når han er i nærheten av lammene.
Sauegjerdet er ikke særlig høyt, og selv om det holder Eddie unna nå, vil det nok neppe være noe problem for en velvoksen storpuddel å hoppe over. Vi får følge godt med utover sommeren, og se hvordan ting utvikler seg. Dersom han begynner å bli agressiv eller voldsomt interessert i sauene, så må vi nok gå på et kurs, der han han lære hvordan han bør forholde seg til dem.
Foreløpig ser det ut for at han er interessert i sauene, men er litt betenkt over å nærme seg dem. Han kunne nok tenke seg å leke med lammene, men søyene er litt store og skumle.

SLIK SKAL DET VÆRE. Edward ligger rolig og ser på sauen på andre sida av gjerdet.
Når hestene avlegger oss et besøk er det derimot et voldsomt leven. Edward går helt amok med gjøing og hopping. Han inntar "skal vi leke?"-posisjon, og blir helt propell.

VI DU LEKE MED MEG? Eddie har sååå lyst til å leke med ponnien.
Hestene på sin side tar det hele med stor ro. De er vant til å komme og besøke oss, og forventer en gulrot eller et eple når de ser oss. De lar seg ikke affisere i det hele tatt av en spinnvill liten valp som flyr rundt og bjeffer seg hes.

SER PÅ. Den eldre fjordinghoppa ignorerer Eddie totalt, mens den lille ponnien virker noe mer interressert.
Det kunne vært fristende å la Eddie få lov til å springe sammen med hestene, for å se hva som ville skjedd, men siden de er så store og han foreløpig er så liten, så er det nok best å la vær. Et spark fra hoppa kan gjøre stor skade, og vi tar ikke sjansen på at hun kanskje kunne bli mektig irritert på ham.

VOFF, VOFF ,VOFF!!! - Hva er det denne bikja maser så fælt med, tenker nok ponnien.
Ponnien er den som virker mest interessert i Eddie. Han er helt rolig, men har en tendens til å henge over gjerdet for å følge med. Kanskje de kan leke sammen en dag?

Hvordan takler andre hundeeiere problemet med sauer og hester, tro? Er det noen som har gode råd å komme med for hvordan man gjør en hund "saueren" og hestevant?

SØTE SMÅ. Det er veldig koselig å sitte ved kjøkkenbordet og titte ut på lammene som beiter der ute.
Håper vi kan forsette å gjøre det uten å bekymre oss for hvordan Eddie  vil oppføre seg.

Ingen kommentarer: