fredag 29. april 2011

Tissetrening

Er det noen der ute som har gode tips om hvordan man skal få en valp husren? Det ville vi i så fall bli veldig glade for.
Nå har vi hatt Edward i nesten fire uker, og selv om han har lært seg masse på den tida, så virker det som om tissetreningen nærmest har stått på stedet hvil. På nattestider går det veldig greit. Han har uten problemer sovet i buret sitt under trappa fra første dagen vi fikk ham hjem. De to første nettene bæsjet han på puppypadsen i buret, men etter det har han bare gjort fra seg ute. Så akkurat dét går kjempefint. Han har pleid å tisse på padsen i løpet av natta, men den siste uka har det vært tørt når vi har åpnet buret hans om morgenen, så det er åpenbart at han klarer å utvise ganske bra kontroll over blæra. Om morgenen bærer det rett ut til komposthaugen bak huset, og der tisser han som en hest og gjør fra seg. Han har likevel ikke lært at dette stedet er doen.
Vi er veldig nøye på å ta ham ut ofte i løpet av dagen, slik at han ikke skal behøve å gå å holde seg altfor lenge. For at han skal lære å assosiere handlingen med et ord, gjentar vi ordet ”tisse” hele tida mens han holder på ute. Det virker etter hvert som han begynner å koble ordet og handlingen nå, for på kvelden når han er veldig trøtt, setter han seg ned nesten med en gang når vi tar ham med ut og sier ”tisse”. Vi roser ham også veldig når han tisser ute, men han ser egentlig ikke ut til å bry seg så mye om verken ros eller godbit i disse situasjonene.
Problemet er når han er inne sammen med oss på dagtid. Da tisser han hvor han måtte finne det for godt. Han viser overhodet ingen tegn til å være trengt. Det er absolutt ingen pistring ved døra, ingen snusing eller anstrengt oppførsel i det hele tatt. Han bare stopper opp med det han holder på med, og setter seg på huk uansett hvor det er. Han tisser midt i lek, vanlig vandring etter oss rundt i huset, og til og med ved matskåla. Det har hendt flere ganger at han setter seg ned og tisser akkurat i det vi er i ferd med å gå ut, eller bare en meter unna en åpen verandadør, så han har tydeligvis ikke skjønt at dette er noe som ikke skal gjøres innendørs. I og med at vi ikke får noe forvarsel på hva som skal skje, er det veldig vanskelig for oss å følge disse rådene man leser om, at man skal ta valpen ut med en gang man ser tegn til at noe er i ferd med å skje.
Vi har forsøkt ulike reaksjoner når uhellet er ute. I begynnelsen bare plukket vi ham opp og tok ham med utendørs. Vi kjeftet ikke, men siden dette tydeligvis ikke hadde den ringeste effekt, har vi nå begynt å si skarpt og tydelig ”Nei!” om vi tar ham på fersken. Heller ikke det ser ut til å hjelpe. Edward ser bare forvirra ut.
Selvsagt kan det henge igjen lukt i gulvet som gjør at han ser på dette som et toalett, men vi er veldig nøye med å vaske med en eneste gang. For en stund siden hadde vi branntilløp i huset, og da vi vasket det ned etterpå fikk vi en slik ”industry strength”-luktfjerner som visstnok skal være den mest effektive som finnes på markedet. Det er den vi bruker, og vi kjenner i alle fall ingen tisselukt inne, men det kan jo hende at Edward med sin følsomme nese lukter mer enn oss. Men om så var skulle man jo tro at han ville bruke samme plassen hele tida, og det gjør han ikke. Det virker tvert i mot ganske vilkårlig hvor han går. Det eneste stedet han viser en viss preferanse for er gulvteppet i spisestua, så der får han ikke lov til å oppholde seg nå.


Vårt seneste forsøk er å henge en bjelle i en snor i dørhåndtaket. Hver gang vi tar ham ut for å tisse, så ringer vi i den. Håpet er at han skal klare å forbinde bjella med tisseturer og klare å si i fra selv når han vil ut. Vi regner ikke med at det skal skje over natta, for å si det sånn. Foreløpig driver han bare og leker med bjellene. Jeg har mine tvil om hvor lenge de vil overleve tennene hans, så det kan nok hende at vi må kjøpe nye om ikke lenge.
Vi vil gjerne høre historier om hvordan andre har taklet dette med ”pottetrening”. Har dere noen gode råd?

3 kommentarer:

Kristine sa...

Vil nok ikke anbefale kjefting nei, han skjønner lite av det og blir usikre på dere. Ta han bare med ut og ros.
Hva med å ta med en urinprøve til dyrlegen? Bare for å sjekke, høres litt rart ut at han tisser i alskens situasjoner, uten noe som helst forvarsel!!!

Noen vaskemidler(tror de inneholder ammoniakk...) frembringer mer lukt enn de fjerner (for hundene). Jeg har alltid brukt Jif, og det har funka!

Pottetrening kan ta veldig lang tid, så det er bare og smøre seg med tålmodighet. Det er ikke noe oppi hodet som sier hvor doen er, hos små valper. Gjør minst utav tisseturene, så de ikke oppfattes som "lese-avisa-tur".

Ellers er medisinen og lufte hver gang han har sovet, lekt, spist!

Anne Britt sa...

Det er stor forskjell på hvor fort valper blir renslige. Oppskriften er å være påpasselig med å bære han ut før uhellet skjer, men det ser ut som dere prøver å gjøre dette. Valper tisser gjerne med en gang de har spist, sovet eller når de er midt i voldsom lek. Ellers tror jeg på å rose veldig når han gjør det han skal ute. Normalt går de lengst vekk fra spise/ sovestedet sitt når de skal tisse, men det spørs vel om de rekker det? De tisser jo også hvis de blir oppkavet, så det er kanskje ikke så rart at det skjer på veien ut? Jeg syns dere bare skal fortsette med saken uten å problematisere. Valper er så vimsete oppe i hodene sine, at de nok ikke helt forstår alle de krav vi stiller til dem. Bare ha et avslappet forhold til dette, så ordner det seg nok. NB! Bedre å ta dem ut for mye enn for lite. Og ikke vent at "babyen" skal greie å varsle at han må ut, før han har forstått sammenhengen.

Torhild sa...

Ser du har fått mange fine råd. Og er enig med dem som har kommentert før meg her.

Men har en liten ting å tilføye. Jeg ville ha dyppet litt tørkepapir oppi der han har tisset på gulvet og legge det inn i en avis som en har utslått foran døren. Dermed vil det lukte litt urin i retning av døren og valpen vil da som oftes gå i den retningen hvor det lukter urin. Slik kan en mer gradvis venne hunden til å gå mot døren. Dere må også ha falkeblikk og se når hunden nærmer seg avisen og rose og bære valpen ut. Jeg sier bære framfor å leie. For da er det større sjangs for å få ut valpen i tide, framfor at hunden skal gå selv.

Ser dere hunden tisse, inne ville jeg ha rolig gått brot til valpen og bært den opp mens den tisser og ut. og rost den når man kom ut. Selv om den da var ferdig med å tisse.
Hvis valpen begynner å gjøre fra seg på avisen så bare ros og etter noen ganger kan en flytte avisen til utsiden av døren. Slik at valpen kjenner lukten på andre siden av døren. Da må en være sjapp om valpen går mot døren og rose masse, og få den fort ut.

Men husk som Anne Britt sa. Vanligvis trenger en valp å tisse hver gang den har sovet, spist og lekt. Og det ganske med en gang.

Lykke til.